Constructia iazurilor

Constructia iazurilor.

 

Acum, cand iazurile cu crapi koi devin tot mai populare,  exista multe firme care profita de acest trend. Din pacate, în ultimii ani am vazut foarte multe iazuri facute de firme de peisagistica, dar acestea nu înteleg întotdeauna ceea ce este necesar pentru a face un iaz cu un mediu sanatos pentru crapii koi ( crapi japonezi)sau al altor forme de viata acvatice din iaz, ei punând accent doar pe estetica si design. Deobicei aceste iazuri peisagistice sunt formale de la bun inceput.Ele contin o lista lunga de deficiente care includ: lipsa de filtrare adecvata si adancime mica.Aceste lipsuri s-ar traduce printr-o intretinere mai mare, calitate precara a apei si probleme de sanatate a pestilor.

Constructia unui iaz nu este o sarcina foarte grea daca din start se face un proiect foarte bun pe care-l putem pune in aplicare. Construirea unui iaz necesita o varietate de tehnici si strategii. Înainte de a începe construirea unui iaz trebuie sa stiti ce fel de iaz doriti sa construiti.Doriti un iaz peisagistic sau un iaz pentru cresterea crapilor koi?

Noi va prezentam informatii doar despre constructia si intretinerea iazurilor cu crapi koi.

Crapul koi sau crapul japonez este un peste care poate face ca iazul din gradina ta sa prinda viata cu ajutorul culorilor si al comporatamentului lor. Administrarea unui iaz cu crapi koi este un hobby pe care detinatorii  de iaz trebuie sa-l faca din placere. Crapul koi este o eliberare de stress si vizionarea circulatiei lor in iaz poate ajuta pe oricine sa se relaxeze.

Daca doriti sa va faceti un iaz trebuie sa aveti in vedere ca un iaz cu crapi koi necesita o gramada de investitii materiale si de timp.Deci inainte de a porni la drum trebuie sa va asigurati ca detineti timp si resurse pentru a va dedica acestui peste.

De cele mai multe ori la inceput ne dorim un iaz peisagistic care sa includa bolovani, pietris pe margine si multe plante pe langa pesti. Acest lucru este foarte greu de realizat in cazul in care ne dorim un iaz cu crapi koi pentru ca se aduna foarte multa mizerie printre pietre, mizerie ce nu poate fi scoasa afara cu nicio pompa . Nicio filtrare nu face fata acestui tip de iazuri. Degeaba apa este limpede la unele iazuri de acest fel dar chimismul apei nu este corespunzator acestui peste.

Iazurile cu crapi koi sunt special proiectate pentru a pastra crapii koi. Aceste iazuri se proiecteaza in functie de de pozitionarea iazului fata de soare, de numarul si de greutatea crapilor koi.

Localizarea unui iaz cu crapi Koi ( crapi japonezi) sub copaci poate contribui la protejarea pestilor de  lumina directa a soarelui, dar în cazul în care copacii lasa frunze poate devini un dezastru pentru iaz. În plus, frunzele uscate poate creste nivelul pH-ului apei, care nu este bun pentru koi. Intodeauna trebuie sa aveti iazul amplasat langa o sursa de apa , de energie electrica si foarte aproape de un camin de canalizare.

Crapul koi este un peste care creste mare, uneori chiar pana la 1 m si din acest motiv avem nevoie de iazuri mari cu o calitate excelenta a apei si adancime de minim 1,2-1,4 m.

 Intodeauna cand va apucati de constructia iazului trebuie sa tineti cont  de cantitatea de crapi koi. La inceput suntem tentati sa facem un iaz si o instalatie de filtrare cat mai ieftina dar odata ce crapii koi cresc instalatia de filtrare nu mai face fata si atunci trebuie sa reproiectam totul de la inceput.

 Materiale folosite in constructia iazului:

Iazurile din folie PVC au avantajul pretului scazut iar ca dezavantaj este faptul ca  garantia este  de pana la max 6- 8 ani, dupa aceasta perioada folia incepe sa devina casanta si se sparge.

Cel mai utilizat  material ce se foloste la captusirea iazurilor este membrana EPDM sau folia din cauciuc. Aceasta are o garantie de pana la 40 ani si prezinta o elasticitate foarte mare.

In ultima vreme majoritatea detinatorilor de iazuri ornamentale isi construiesc bazinul din beton/boltari din beton ulterior fiind placat cu diverse materiale hidroizolante elastie sau cu folie PVC care se croieste pe dimensiunile bazinului. Lipirea foliei se face prin doua metode: lipirea cu adeziv sau lipirea cu aer cald care e cea mai recomandata.

Pentru cei care doresc sa aibe si plante atunci trebuie construit un alt iaz mai mic in care sa avem numai plante. Acest iaz cu plante are functie si de filtrare biologica adica plantele se hranesc cu o parte din nitratii din apa.Legatura intre cele doua iazuri se poate face printr-o cascada sau un parau.  

http://www.youtube.com/watch?v=G82SvahlnIA

http://www.youtube.com/watch?v=kxjY-V7KyqI

Cel mai important material folosit in constructia iazurilor este sifonul de pardoseala!


Fara acest material nu se incepe constructia iazului!

Indiferent din ce material faceti iazul, faceti in asa fel sa-l prevedeti din start cu un sifon special de pardoseala. Daca nu dispuneti pe moment de banii necesari construirii unui filtru in pamant , neaparat prevedeti iazul cu acest sifon la care sa fie montate conductele pentru a fi utilizat corespunzator in momentul in care va hotarati sa aveti o filtrare corespunzatoare iazurilor cu crapi koi. La iazurile prevazute cu sifon de pardoseala durata de viata a pompelor creste simtitor pentru ca ele vor lua apa deja filtrata. Numarul sifoanelor de pardoseala depinde direct proportional cu marimea iazului.

Filtrul care urmeaza sa-l cumparati sau care doriti sa-l construiti se va amplasa in pamant , sub nivelul apei si apa intra in filtru conform vaselor comunicante si de aici pompele readuc apa curata in iaz.