Sterilizatoare UVc

Pentru mai multe amanunte despre alge apasa aici!

Algele

Cele mai commune tipuri de alge la un iaz sunt algele microscopice ce contin clorofila si sunt in masa apei si  algele filamentoase.

Cauzele aparitiei algelor.

1.Expunerea iazului sub lumina directa a soarelui

2.Niveluri ridicate ale nitratilor si fosfatilor in apa

3.Apa statuta si nefiltrata

4.Descompunerea frunzelor si a altor materii organice produse de pesti

5.Nivel ridicat al ph-ului din cauza peretilor din beton al iazului, apa forata foarte dura..

6.Hrana in exces.

 

Controlul algelor

1.In primul rand avem nevoie de un iaz bine construit cu un filtru foarte  bun care sa aibe sistemul de dreanaj usor manevrabil astfel incat particulele solide stranse in filtrul mecanic sa le curatam pe timp de vara zilnic .

2.Frunzele moarte ofera o valoare nutritive apei din iaz si din acest motiv este bine indepartarea imediata a lor.

3.Clarificatoarele UVc sunt aparate care fac ca lumina ultravioleta a lampii sa distruga celula AND a algelor. Aceste aparate se folosesc cand masa apei este verde mai ales pe timpul verii.Clarificatoarele UVc nu sunt ineficiente asupra algelor filamentoase.

4.Algele filamentoase apar datorita nitratilor din apa. Ele se pot scoate doar pe cale mecanica sau printr-o filtrare biologica foarte buna, cu ajutorul unui trickle filter(vezi capitolul Filtrare iaz).

5. Controlul algelor se mai poate face temporar cu produse chimice care inlatura pe moment algele . Ele nu au rolul de a elimina cauza producerii algelor.

Clarificatoare UVc/Sterilizatoare UVc


Razele ultraviolete numite si raze UV sunt radiatii electromagnetice cu o lungime de unda mai mica decât radiatiatiile luminii percepute de  ochiul omenesc. Razele Röntgen (= radiatia X) au o lungime de unda si mai mica. Denumirea de „ultraviolet” provine de la culoarea violet din spectrul luminii albe, care are o lungime de unda învecinata, doar ceva mai mare.

Spectrul razelor ultraviolete este cuprins între lungimile de und? 1 - 380 nm (1 nanometru = 10-9 m), cu o frecventa de 789 Hz (1 nm) pâna la 300 Hz (380 nm).

NumeAbreviatLungimi de unda in nmEnergie foto
UV din apropiere NUV 400-200 nm 3,10-6,20 eV
UV-A
380-315 nm 3,10-3,87 eV
UV-B
315-280 nm 3,87-4,43 eV
UV-C
280-200 nm 4,43-6,20 eV
UV din univers,
radiatii prin vid
FUV, VUV 200-10 nm 6,20-124 eV
UV Extrem EUV, XUV 31-1 nm 40-1.240 eV

S-a constat ca lungimea de unda de 253,7 nm este cea mai eficienta in neutralizarea microorganismelor. Majoritatea lampilor UV-c produse emit un spectru larg de radiatii cuprins intre 280 si 200nm.

Algele unicelulare (apa verde) pot fi anihilate cu o doza mica de radiatii din acest motiv la anihilarea lor folosim debite mari de apa. Cam toate lampile UVc de pe piata sunt ok pt anihilarea algelor. Aceste aparate ce folosesc debite mari de apa se numesc Clarificatoare UVc.

Sterilizatoarele UVc sunt aparate de folosesc debite mici de apa pentru  ca microorganismele din apa sa fie cat mai mult timp in contact cu razele ultraviolete.

Putem spune ca Clarificatoarele UVc si Sterilizatoarele UVc se diferentiaza doar prin debitul de apa ce trece prin ele dar practic nu e chiar asa , diferenta o face lampa, care trebuie sa emita radiatii cat mai aproape de 253,7 nm.

Singura lampa UV-c care emite o radiatie de 254 nm este lampa de tip AMALGAAM. Aceste lampi sunt mai eficiente decat lampile normale de pana la 3 ori  si au o durata de viata de doua ori mai mare decat lampile normale UVc. Aceste lampi de tip Amalgaam au avantajul ca nu sunt sensibile la intreruperi dese comparativ cu lampile UVc normale care sunt recomandate de a fi folosite non stop.

Pentru o eficienta cat mai mare trebuie sa tinem cont de durata contactului si distanta intre sursa radiatiilor si microorganismele ce trebuie anihilate.


uvc 0