Crapi Koi

Crapi Koi

    Istoria crapilor Koi este la fel de misterioasa ca si frumusetea lor. Care este diferenta intre crapi koi si carasi aurii (gold fish) ? Ambele sunt selectii de crapi dar din doua familii diferite. Carasii aurii sunt mutatii de la caras Carassius Carassius  iar crapii koi dela crapul comun Cyprinus  Carpio. Cele mai vechi inregistari scrie despre crapii koi apar in Dinastia Western Chin in anul 215 -316. In acel moment crapii koi erau descrisi avand culori alb, rosu,negru si albastru. In Japonia crapii koi au ajuns odata cu invazia chinezilor. Interesul national in Japonia fata de crapii koi a crescut odata ce Imparatului Hirohito i s-a prezentat un crap koi in canalul de langa palat.

Incepand cu anul 1582 cresterea crapilor koi in bazine se numea Irogoi si a fost o activitate doar a  claselor nobile. Incepaind cu anul 1615 in muntii Niigata taranii au inceput sa creasca crapi pentru consum in baltile destinate orezului. In 1804 apare varietatea Sarasa care ulterior devine Kohaku. Pe la 1868 in raul Uono din Prefectura Nigata se gaseau ca pesti ornamentali  Magoi si Asagi.Pe la 1874 popularitatea fermelor de crapi este in continua crestere si cu toate acestea guvernul interzice productiaca o afacere riscanta si speculativa.In 1889 in satulHigashiyama se creeaza primul Kohaku. In 1904 se introduce din Germania primii crapi oglinda. Din cei 40 de crapi trimisi doar 8 au ajuns vii in Japonia. In anul 1912 este organizata prima expozitie de crapi Koi iar in 1914 sunt organizate alte expozitii de crapi Koi in Tokio. In 1918 se stabileste numele crapilor ornamentali in Nishikigoi de catre Kei Abe directorul de pescuit din Prefectura Niigata. Denumirea de Koi este din prescurtarea cuvantului Nishikigoi ce inseamna crap colorat. Astazi se cunosc peste 100 de culori diferite.

    In 1938 la Expozitia Mondiala din San Francisco japonezii prezinta o gradina traditionala cu un iaz cu crapi Koi, si din acel moment stilul de gradina cu un iaz devine foarte popular in Japonia.

    In 2003 apare primul focar de KHV in Japonia iar cutremurul din 2004 provoaca daune imense crescatorilor de Koi care ulterior vor fi ajutati de guvernul japonez.

    Crapii koi prezentati in oferta noastra sunt doar o mica parte din crapii pe care-i oferim. Majoritatea crapilor oferiti de noi sunt crapi koi importati din Japonia. Avem deasemenea exemplare de crapi koi import Japonia de dimensini mari. Acestia au fost importati de mici si crescuti in bazine speciale.

    Daca doriti un crap koi de o anumita culoare nu ezitati sa ne contactati si daca nu este pe site, oferta noastra este mult mai mare !

Totul despre crapi Koi gasiti aici!