Bolile crapilor koi


INFECTII BACTERIENE

Ca pasionati trebuie sa fim constienti ca bolile comune pot afecta crapii koi din iazurile noastre, sa recunoastem cum se manifesta aceste boli si de ce ai nevoie pentru a trata aceste boli. Bolile crapului koi sunt rezultatul dintre o gazda,un agent patogen ( bacterie,parazit, virus) si mediul.Bolile infecțioase sunt cauzate de microorganisme care provoacă mecanismele de apărare ale peștilor prin invadarea, infectarea și perturbarea funcționării normale a gazdei. Infecțiile neinfecțioase sunt cauzate de factori cum ar fi condițiile de mediu, deficiențele nutriționale sau toxinele.Deoarece peștii sunt animale cu sânge rece, întregul lor metabolism și, prin urmare, răspunsul lor la infecție depinde de temperatura apei. Activitățile multor agenți patogeni prezenți în mediul iazului sunt, de asemenea, legați de temperatura apei.

Doi agenți patogeni recunoscuți la crapii koi sunt achromogenii Aeromonas salmonicida și cei ai complexului Pseudomonas , în timp ce infecțiile oportuniste de mediu includ Aeromonas hidrophila, Citrobacter și Edwardsiella . Ocazional pot apărea infecții mixte ale acestor bacterii. Se crede că în unele cazuri, A. s.achromogenii atașează și cauzează o leziune inițială, dar sunt apoi înghițiți de invazia secundară cu alte specii.Ocazional pot apărea infecții mixte ale acestor bacterii. Se crede că în unele cazuri, A. s.achromogenii atașează și cauzează o leziune inițială, dar sunt apoi înghițiți de invazia secundară cu alte specii. Orice factor care streseaza crapii koi sau care compromite sistemul sau imunitar poate lasa pestele sa fie deschis la infectii. Factorii care duc la infectiile bacteriene sunt:

-calitatea apei, temperaturile scazute sau temperaturile fluctuante 

-supraaglomerarea in bazine.

-sisteme de filtrare neciclate cu nivele de amonia c si nitriti foarte ridicate.

-prezenta parazitilor

-alimentatia joaca un rol deosebit.Nivelurile ridicate de proteine ​​ajută la producerea unor niveluri ridicate de anticorpi, iar acizii grași esențiali ajută la producerea de anticorpi și celule albe, în timp ce vitaminele A și C sunt, de asemenea, semnificative. Deficientele nutritionale duc la o sensibilitate crescuta la boli. Marea majoritate a crescatorilor de la noi hranesc crapii koi cu furaje pentru crapi de consum, o mare greseala pentru ca aceste furaje sunt doar pentru a indopa crapul ca sa creasca in greutate pentru a fi vandabil imediat nu si pentru o rezistenta in fata bolilor pentru anii care urmeaza. 

Ulceratiile sunt cele mai comune la infectiile bacteriene.Pot fi de dimensiuni mici bine defintite si de dimensiuni mari in adancul corpului pestelui care pot permite altor invadatori secundari cum ar fi ciupercile sa colonizeze tesutul pestelui.

Tratamente infectii bacteriene

Tabel pentru dozarea diferitelor substante active pentru tratarea infectiilor bacteriene la crapi Koi.


Inainte de a folosi orice tratament este bine sa vedem care sunt cauzele ce au dus la aceasta stare a pestilor, sa le eliminam si dupa aceea sa tratam pestii

1. Permanganatul de potasiu KMnO4

Este o pulpere de culoare purpurie ce oxideaza materialul organic din apa, ulceratiile si parazitii care le provoaca. Odata ce este consumat culoarea apei se schimba in maro si poate fi foarte usor de indepartat cu o solutie de apa oxigenata 1 l la 20000 litri de apa. Pentru a distruge bacteriile si parazatii se din apa se foloseste cca 1.5 gr la 1000 litri de apa. In caz de supradozaj trebuie imediat introdusa in apa solutia de apa oxigenata. Pentru a avea rezultate impotriva Flukes parazitilor din clasa trematode asigurativa un tratament final in a patra sau a cincea zi de la prima aplicare.Este bine ca in timpul tratamentului, apa sa nu circule prin sistemul de filtrare. Imediat cum adaugati apa oxigenata puteti da drumul la sistemul de filtrare.

2. Florfenicol NuFlor 300mg/ml


I am reluctant to use it on large Kohaku’s because of a rare reaction in which the fish will turn bright red, and some of them will die. We do not know if it’s a cellulitis or a sensitivity to sunlight. It has only happened in red and white fish – and some of the Black and white (shiro) variety. But I have had about three fish among the hundreds injected, to turn red and nearly die after Nuflor injection by the IM route.” ~ Doc Johnson

3. Baytril injectabil.

4. Amikacin.

.

.

.Hrana speciala amestecata cu diverse antibiotice. Pentru a reusi acest tratament temperatura apei trebuie sa fie mai ridicata ca pestii ( carpii koi) sa poata manca.Deasemena daca pestii au ulceratii mari sunt sanse ca ei sa nu manance si acest tratament sa nu dea roade.Acest tratament cu hrana medicamentoasa este  bun la crapii koi de dimensiuni mici la care nu se pot face injectii.Acest tip de alimente cu medicatie nu sunt prea eficace datorita faptului ca la majoritatea acestor alimente medicatia este la suprafata hranei care este imbibata cu diverse uleiuri.Datorita faptului ca apa si uleiul nu se amesteca si daca pestii nu consuma aceasta hrana imediat uleiul si medicatia  se desprind de pe hrana astfel incat sa nu mai aibe efect. Cele mai bune furaje pentru crapii koi sunt cele cu medicatia sfaramata in furaj dar acest tip de hrana este mai rar intalnit. 

Cel mai eficent tratament impotriva infectiilor bacteriene este injectarea pestilor cu diverse substante active la care pestii dvs. fac reactie. 

Pana prin 2014 eu injectam cu enrofloxacin si aveam rezultate f bune dar dupa acest an am observat ca nu mai are niciun efect acesta substanta iar ultimele analize pe care le-am vazut la  crapii koi din mai multe orase din tara am observat ca toti erau rezistenti la aceasta substanta. 

PARAZITII

Parazitismul este un fenomen natural, parte integrantă a "ciclului vieții". Cu toate acestea, atunci când paraziți provoacă probleme pentru noi, este de obicei rezultatul unui management redus al iazului sau al acvariului.Parazitii de pește comuni sunt aceia care se atașează la suprafețele corpului (piele, branhii și așa mai departe). Acestea includ diferite protozoare (organisme cu o singură celulă) și viermi de tip Flukes. Practic toți paraziții care locuiesc în piele sunt invizibili cu ochiul liber.

Trichodina este un patogen ce rezista la temperaturi mici  si la sare ( concentratii de  pana la 0.3% ) si apare in iazurile cu crapi koi in care sunt multe reziduri. 

Costia alt parazit ce rezista la temperaturi de pana la 28 grC. Ca simptome: respiratie greoaie, pestele devine letargic.


Tratamente impotriva parazitilor la crapii koi.

In cazul in care avem banuieli ca pestii nostrii au paraziti cel mai bun lucru este sa luam o lama de pe suprafata lor si s-o analizam la microscop. Constatarile in urma analizei la microscop vor influenta tratamentul pe care-l aplicam crapilor nostrii. Alti paraziti sunt viermii intestinali nematodele. Primele semne ca pestii au paraziti sunt frecarea pestilor de diferite obiecte din iaz dar aceste simptome pot aparea si cand avem un nivel ridiact de nitriti, din acest motiv este bine ca inainte de tratament sa facem si o anailza a apei.

1. FMC cel mai eficient tratament impotriva parazilor externi de tip Ich,Trichodina si Costia. <a href="http://www.iazuri-koi.ro/">crapi koi</a>

2. GTC la fel de eficientca FMC dar contine in plus si acriflavina. <a href="http://www.iazuri-koi.ro/">crapi koi</a>

3. TRICLAM Cel mai bun medicament impotriva viermilor de tip Gyrodactylus SI Dactyogyrus <a href="http://www.iazuri-koi.ro/">crapi koi</a>

4. Chloramin T ( impotriva infectiilor bacteriene si a trematodelor)
O dozare de 20mg/l este dozarea optima pentru un tratament de 4 ore maxim. Recomandare: dozare ziua 1 si ziua 3.


Studiile arata ca acest tratament se poate face de pana la 4 ori.

5. Virkon's Aquatic este cel mai bun dezinfectant de bazine de pe piata. Dezinfecteaza apa de virusi,paraziti etc dar nu vindeca si pestii!!! A se recomanda sa se foloseasca saptamanal ( vezi oferta noastra)

6. Formaldehida