Principii de baza in prevenirea bolilor si stresului la crapii Koi.

Reguli in aparitia bolilor la crapii Koi:
  • Prima regula este carantinarea noilor pesti. Crapii koi nou achizitionati trebuie tinuti neaparat in carantina pentru a se adapta noilor conditii pe care le vor gasi in iazul vostru. Indiferenet ca vanzatorul va asigura ca pestii lui sunt sanatosi aveti obligatia de a-i carantina.
  • Fluctuatiile calitatii apei pot duce la scaderea rezistentei crapilor Koi, provocand aparitia bolilor. Verificati intodeauna calitate apei! Calitatea apei este unul din cei mai importanti factori si precede aparitia bolii.
  • Pentru a mentine calitatea apei la nivel inalt, un filtru adecvat aduce usurinta in hobbyul tau. Nu tineti cont de ce scrie pe ambalajul filtrelor. In sectiunea filtre este aratat cum se calculeaza dimensiunile unui filtru in functie de cerintele dvs. Curatirea filtrului de acumularile solide trebuie sa se faca cat mai des. Astazi sunt filtre care retin separat acumularile fizice astfel incat nu stau in contact cu apa sau sunt eliminate din apa in mod automat la intervale stabilite de noi.
  • Pentru a preveni bolile de primavara, este important a hrani crapii koi cu hrana calitativa pe timpul verii. Nu hraniti crapii Koi cu furaje pentru crapi de consum! Furajele pentru crapi de consum sunt pentru ingrasarea imediata a crapilor, iar noi nu avem nevoie de crapi grasi. Cel mai important la hrana pentru crapii koi este sursa de proteine. Cele mai bune proteine provin de la creveti si alte animale marine care traiesc in adancuri. Daca administrati o hrana buna, rezistenta crapilor koi pe timp de iarna este mai ridicata.
  • Stresul. Stresul este o afectiune in care un animal nu poate sa-si mentina starea fiziologica normala datorita unor factori diferiti care-i deranjeaza bunastarea si se manifesta cand un peste se afla intr-o situatie care depaseste nivelurile normale de toleranta. 

Produse chimice stresante: 
- calitatea slaba a apei: oxigen dizolvat prea putin, iar ph-ul necorespunzator
- contaminarea: tratamente chimice, insecticide sau ingrasaminte
- compozitia dietei: proteine si aminoacizi
- acumularea de amoniac si nitriti in apa adica prezenta substatelor chimice. Apa dintr-un iaz poate fi poluata cu substante produse direct sau indirect de crapii koi (excremente, prin respiratie). Poluarea din iaz poate proveni si din reactii biochimice care decurg din interiorul acestuia de exemplu de la hidrogenul sulfurat care este produs de bacterii anaerobe (traiesc in apa cu concentratii foarte mici de oxigen).

Stresul biologic:
- densitate mare de pesti
- alte specii de pesti: agresivitate, teritorialitate
- microorganisme patogene si nepatogene
- agenti patogeni:paraziti interni si externi

Stresul fizic:
- temperatura
- lumina
- gaze dizolvate in apa
- zgomot

Un crap este capabil sa se adapteze stresului pentru o perioada de timp in care sa actioneze normal, dar in acelasi timp isi consuma rezervele de energie din cauza cererilor mari care decurg din starea de stres. Odata ce rezervele animalului au scazut si sunt epuizate, boala apare. Nu toti pestii se imbolnavesc sau mor cand apare un episod morbid. Exista mai multi factori care afecteaza tipul de reactie la un organsim potential patogen. Boala este o afectiune anormala caracterizata printr-o degenerare a capacitatilor crapilor koi de a-si mentine functiile fiziologice normale. Pestele nu mai este in echilibru cu el insusi si cu mediul in care traieste.

Cum se formeaza biofilmul?
Contrar altor bacterii, bacteriile nitrificatoare se reproduc mai greu, pe cand alte bacterii la doua ore....
Ulceratiile la crapii koi
Ulceratii ...